» Tovább


» Tovább


» Tovább


» Tovább


» Tovább

Belépés

»
x

Máltai-magyar missziós gyermekek találkozója

A Szent Gyermekség Műve keretén belül idén júliusban már harmadik alkalommal találkoztak a máltai és a magyar missziós gyermekek. Két éve volt az első találkozó Magyarországon. Tavaly mi utaztunk Máltára, most ismét ők látogattak meg bennünket. Fóton fogadtuk őket.

Mi is a célja ennek a találkozónak? – tehetjük fel a kérdést.

– A Szent Gyermekség Műve hármas irányultságú missziót szeretne megvalósítani: közvetlenül a missziós gyermekek, tőlük kiindulva a többi hazai gyermek, illetve a világegyház gyermekei irányába. Ezek a törekvések mutatkoznak meg egy-egy ilyen találkozó alkalmával.

Fontos, hogy a gyermekek ismerjék meg egymás életét, szokásait, kultúráját; hogy miben vagyunk hasonlóak, sőt egységben, és mi az, amiben különbözünk egymástól. Örömteli azt tapasztalnunk, hogy a gyermekeken keresztül a családok is bekapcsolódnak a missziós szellemiségbe és a munkába is. Ők is felfedezik egymás értékeit, és a krisztusi értékrend alapján igyekeznek gyermekeiket nevelni. Utoljára említjük az idegen nyelv gyakorlásának lehetőségét, ami szintén nagyon hasznos a kapcsolatok kialakításnál.

Hogyan valósultak meg ezek a célkitűzések?

– Az ismerkedési napon, a vetélkedők során a gyermekek vidáman, lelkesen, kitartóan és nagy figyelemmel végezték a feladatokat; közelebb kerültek egymáshoz, lehetőségük nyílt a különbözőségek és hasonlóságok felfedezésére. A Magyarországon töltött idő alatt különböző programok során megismerték Magyarország keresztény értékeit, történelmét, földrajzi adottságait, természeti kincseit.

Elutaztunk Gödöllőre, megtekintettük a Grassalkovich kastélyt, hazánk legnagyobb barokk kastélyát. Budapesten a Parlamentet és a koronázási ékszereket. Ezek az utazások hazánk történelmének egy részével ismertette meg a gyermekeket és családjaikat.

A dobogókői kirándulás során, a kilátóból a Dunakanyar szépségében gyönyörködhettünk, valamint egy rövid túra lehetőséget adott az erdő élővilágának megismerésére. A Vácrátóti Arborétumban megcsodálhattuk hazánk változatos növényvilágát. Felkerestük a magyar kereszténység legnagyobb templomait: az Esztergomi Bazilikát és a budapesti Szent István Bazilikát.

A közös visegrádi bobozás, az esti hajókirándulás Budapesten, valamint a táncház nagyon jó és oldott hangulatban telt el. A táncház során a máltai gyermekek megismerték a magyar népzenét és kipróbálták a magyar néptáncot.

Sebastian atya és Salvinu atya közösen mutattak be szentmisét a missziós gyermekek és szüleik részvételével több helyen: az esztergomi Bazilika kápolnájában, Budapesten a Szent II. János Pál pápa kápolnában, Fóton a Szeplőtelen Fogantatás templomban, Dobogókőn a Manréza kápolnájában, valamint Rádon a Kisboldogasszony tiszteletére szentelt templomban.

A változatos programok mellett a missziós munkának is fontos szerep jutott. Ebben az évben a magyar missziós gyermekek a kárpátaljai Rát község gyermekotthonának építéséhez járulnak hozzá lemondásaikkal, imáikkal és adománygyűjtő munkáikkal. Ez a közös találkozó is segítette ezt a célt. Az egyik napon a kézműves foglalkozás során a máltai és magyar gyermekek együtt készítettek kis ajándékokat, amelyeket a fóti és a rádi vasárnapi szentmisék után ajándékoztak az adományozó hívek részére. Ezek az alkalmak lehetőséget teremtettek arra is, hogy a hívek megismerkedjenek a missziós gyermekekkel és küldetésükkel.

A missziós tevékenység a családokban is megvalósult. A máltai családok betekinthettek a magyar családok mindennapjaiba, a közös beszélgetések alkalmával megismerték egymás problémáit, nehézségeit, örömeit és sikereit a gyermeknevelés tekintetében és egyéb, a családokat érintő főbb kérdésekben. A találkozó végére felfedeztük az egymásban rejlő értékeket. Istenbe vetett hitünkkel, és Krisztus szeretetével való egymáshoz fordulásunkkal, sokkal közelebb kerültünk egymáshoz.

Úgy gondoljuk, hogy ez az egyedülálló csereprogram nemcsak önmagunkra, hanem szűkebb és tágabb környezetünkre is nagy hatással van. A jövőben szeretnénk bővíteni a misszió iránt elkötelezett családok számát, akik Krisztust követő életükkel hirdetik az Örömhírt.

  

                                                                                                                   Keserű Márta

 

Cím: 2151, Fót, Vörösmarty utca 2.

Sebők Sándor:

+36(20)222-26-87

+36(30)422-76-15

Plébánia:

+36(27)358-083

E-mail: fotromkat@invitel.hu

Szentmisék rendje

Hétfő - csütörtök:   7:00
Péntek: 17:30
Elsőpéntek:   7:00-kor is
Szombat:   7:00
18:00 Kisalagon
Vasárnap: 10:00
18:00

Pellegrinus Vallásturisztikai Iroda

Nyitvatartás:

Hétfő:  9:00 - 11:30-ig
Kedd:14:30 - 17:00-ig
Szerda:  9:00 - 11:30-ig
Csütörtök:nincs irodai szolgálat
Péntek:14:30 - 17:00-ig
Beteghez bármikor megyünk!

Idegenvezetés:

»Lásd részletesen a "Templomról/Látogatási információ" menü alatt

Megújultak a szentély képei

Támogatta a Nemzeti Kultúrális Alap

Kérjük, segítsen adományával!
Sz.sz: 11704007-20027320
Adószám: 19827786-1-13

Fóti Római Katolikus Egyházközség hivatalos honlapja. Minden jog fenntartva © 2012.
  • http://na-bazare.com/
  • http://altera.dp.ua/
  • кухни Днепропетровск
  • мягкая мебель Днепропетровск
  • спальни Днепропетровск
  • детские Днепропетровск